Bloemen en planten doen meer dan alleen een ruimte voorzien van sfeer. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de aanwezigheid van groen zowel binnen als buitenshuis positieve effecten kan hebben op je gezondheid. 5 van deze mogelijke effecten lees je hieronder.
1. Helpen de slaapkwaliteit te verbeteren
Een plant die niet alleen een sieraad voor het oog is, maar ook een goede werking op de slaap kan hebben is de gardenia. De plant heeft glanzende diepgroene bladeren en roomwitte bloemen die heerlijk geuren. Het bestandsdeel crocetine in gardenia’s zou de slaapkwaliteit verbeteren. In 2010 volgden onderzoekers twee weken lang een groep gezonde personen wiens slaap minder vaak onderbroken werd dan de groep die niet in aanraking kwam met de plant. Een ander onderzoeksteam van de universiteit van Bochum beweert zelfs dat crocetine mogelijk even effectief is als farmaceutische kalmerende middelen.
Als vrouw doe je er mogelijk goed aan lavendelplant in de slaapkamer te plaatsen. In een onderzoek met 31 mannen en vrouwen bleken vrouwen minder vaak wakker te worden na de inslaapfase. Daarnaast verbeterde hun slaap in de lichte slaapfase (NREM2) en verliep hun slaap in de REM-slaapfase rustiger. In deze fase is er sprake van veel hersenactiviteit terwijl de spieren ontspannen zijn en het kenmerkt zich door snelle oogbewegingen.
Als de gardenia of lavendelplant niet effectief blijken, is er nog een derde potentieel alternatief: de valeriaan. Hoewel de wortels van de plant bekend staan om hun kalmerende werking, zou volgens onderzoek juist het inademen van de zoete geur van de bloemen helpen om sneller in slaap te vallen.
2. Nemen angstgevoelens en stress weg
Stress en angstgevoelens ervaren zijn niet ongewoon in het dagelijks leven. Jaarlijks hebben duizenden Nederlanders hiermee te maken. Verschillende studies laten zien dat bloemen en planten een relaxerende werking hebben, waardoor angst- en stressklachten mogelijk kunnen afnemen. Uit een studie naar ziekenhuispatiënten werd duidelijk dat de aanwezigheid van bloemen in de kamer ervoor zorgde dat patiënten positievere gedachten hadden over hun behandeling. Ze bleken minder angstig dan patiënten die geen bloemen/planten op de kamer hadden.
Specifiek de jasmijnplant bleek in twee andere onderzoeken een kalmerend effect te hebben. In de ene studie werd een groep van 20 personen drie nachten blootgesteld aan jasmijngeur die door de kamer werd rondgepompt. De andere studie betrof een groep van 40 die eveneens in aanraking kwam met jasmijn. Beide groepen hadden minder angstgevoelens en stress aan het eind van het onderzoek in vergelijking met personen in de controlegroepen.
3. Helpen de concentratie en cognitie te verbeteren
De aanwezigheid van planten kan de concentratie een sterke boost geven. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Environmental Psychology. De onderzoekers van de Norwegian University of Life Sciences lieten twee groepen deelnemers drie opdrachten uitvoeren die een mate van concentratie vereisten. De eerste opdracht werd door iedereen in dezelfde ruimte gedaan. Daarna werden de groepen verdeeld over een kamer met planten en een zonder. Uiteindelijk bleken deelnemers die hun tweede opdracht in de kamer met planten uitvoerden beter te presteren. Hieruit concludeerde het team dat deze groep beter in staat waren zich te concentreren in de ruimte met planten.
Een specifieke plant die zowel de concentratie als de cognitie lijkt te verbeteren is rozemarijn. In 2015 voerden onderzoekers van de Northumbria University een experiment uit waarin 150 deelnemers van 65 jaar of ouder een geheugentest maakten. De deelnemers werden verdeeld over drie verschillende kamers. Een kamer rook naar rozemarijn, een naar lavendel en de andere had geen geur. De groep in de kamer met rozemarijn scoorde het beste ten opzichte van de andere twee groepen. Opvallend was de lage score van mensen in de kamer met lavendel. Volgens het team had dit te maken met de kalmerende werking van lavendel die deelnemers mogelijk slaperig maakte. Dat is overigens nog meer bewijs dat de plant inderdaad een positieve invloed op slaap kan hebben.
4. Voorkomen droge huid, verkoudheid en keelpijn
Planten geven circa 97% vocht af als onderdeel van fotosynthese en ademhaling. Dit verhoogt de luchtvochtigheid in de omgeving en leidt hiermee tot een verbeterde ademhaling. Uit onderzoek van de Agricultural University of Norway kwam naar voren dat de verhoogde luchtvochtigheid op kantoren en scholen het aantal klachten van droge huid, keelpijn en ook verkoudheid verminderde.
5. Verbeteren de algehele gezondheid
Tot slot laat een grootschalige studie naar 100.000 vrouwen zien dat een groene omgeving de gezondheid in het algemeen verbetert. Voor de vrouwen die het meeste planten, bloemen of ander groen in de omgeving hadden, lag de kans op overlijden 12% lager in de onderzoeksperiode.
In een vervolgstudie bleek meer specifiek:
- het risico op overlijden door nierziekten 41% lager
- de sterftekans door luchtwegaandoeningen 34% lager
- en overlijden door kanker 13% lager
Reactie plaatsen
Reacties